“Huur jij even een trainingsruimte met computers in Utrecht?”
De vraag klinkt simpel. Er is voldoende aanbod en trainingsruimtes zijn er in alle soorten en maten. Dat laatste is dan ook precies de valkuil.
Hoe vind je een trainingsruimte die past bij jouw eisen en die van de deelnemers aan jouw training? In deze blog geef ik 11 tips die je helpen een trainingsruimte te huren die past bij jouw training.
Tip 1: ruimte
Bewegingsruimte tijdens de training is belangrijk. Veel mensen in een kleine ruimte werkt benauwend en belemmert het leerproces.
Een paar vuistregels:
• Een docent heeft bewegingsvrijheid nodig: ongeveer 10 m2.
• Per deelnemer is ongeveer 3 m2 nodig.
Een trainingsruimte voor 12 deelnemers moet dus ongeveer 46 m2 groot zijn.
Tip 2: inrichting van de trainingsruimte
Een drukke inrichting van een trainingsruimte, met bijvoorbeeld schilderijen en posters aan de muur, werkt belemmerend op het leren. Een ruimte mag dus gerust ‘saai’ zijn.
Tip 3: meubilair
Een hele dag stilzitten en luisteren valt niet mee. Een goede, in hoogte verstelbare stoel is tijdens trainingen dus geen overbodige luxe. Voor een tafel met een computer of laptop moet je rekening houden met minimaal 180 x 90 centimeter per tweetal.
Tip 4: licht in de trainingsruimte
Kies een trainingsruimte met veel licht. Licht werkt positief op het leervermogen en bevordert de concentratie. Daglicht wordt als extra plezierig ervaren en is bovendien een duurzame lichtbron.
Tip 5: beamer
Een beamer is een belangrijk en praktisch hulpmiddel, waarvoor het niet nodig is om het trainingsruimte te verduisteren. Een beamer moet dan wel voldoende licht opleveren: meer dan 2000 lumen. Let op dat er twee soorten kabels zijn voor het aansluiten van een laptop op een beamer: een HDMI- en een VGA-kabel. Voor Apple-gebruikers: check of er een VGA-adapter aanwezig is.
Tip 6: bord en flipover
Een trainingsruimte is niet compleet zonder een whiteboard en een flip-over. Kijk of er meerdere kleuren stiften beschikbaar zijn. Werken met kleuren op het bord is een didactische handigheid.
Tip 7: lunch
Een lunch waaraan aandacht is besteed wordt door de deelnemers aan de training gewaardeerd. Een broodmaaltijd voldoet prima. Na een warme maaltijd is het lastig weer op gang te komen in verband met de bekende after-lunch-dip.
Tip 8: koffie en thee
Af en toe een pauze is zowel voor de deelnemers als de docent van belang. Zij hebben behoefte aan een gezellige koffieruimte met koffie, thee, frisdranken en water.
Tip 9: internet in de trainingsruimte
Steeds vaker wordt er tijdens trainingen gebruik gemaakt van het internet. Internet is eigenlijk net zo gewoon in een trainingsruimte als tafels en stoelen dat zijn. Check of de internetverbinding stabiel en snel genoeg is om plezierig te kunnen werken.
Tip 10: bereikbaarheid
Sommige deelnemers komen met openbaar vervoer, anderen met de auto. De trainingslocatie moet voor beide doelgroepen gemakkelijk bereikbaar zijn. In de grote steden is parkeerruimte schaars. De kosten van het parkeren kunnen flink in de papieren lopen. Goed om dat vooraf te melden aan de deelnemers die met de auto komen.
Tip 11: sfeer
Maak voorafgaand aan de training altijd een afspraak op de locatie en proef de sfeer: de ontvangst, de hartelijkheid, de informatievoorziening. De verhuurder van de trainingsruimte is straks je partner bij het opleiden van jouw deelnemers en dus erg belangrijk.
Trainingsruimte huren wordt een kleine moeite
Met deze ‘checklist’ is het huren van een trainingsruimte een kleine moeite. Verras de deelnemers aan jouw training met een supertraining op de best passende locatie. En wil je een voorbeeld van een trainingsruimte in Utrecht (Leidsche Rijn) bekijken? Kom gerust een kop koffie drinken.